Cum functioneaza defapt un site?

     Raspunsul este foarte simplu: providerii de internet(ISP-urile) interconecteaza calculatoarele realizand astfel INTERNET-ul. Interconectarea se face prin diferite tehnologii, de la clasicul modem de 33.600 la fibre optice, folosind hardware si software special pentru a realiza schimbul de informatii intre client(dvs) si restul utilizatorilor internet. Astfel, pentru a avea un site online, el trebuie gazduit pe un calculator conectat la internet in permanenta. Aceste calculatoare se numesc deobicei servere(pentru ca servesc serviciile gen email, fisiere, baze de date etc). Teoretic orice calculator, chiar si un XT x86 la 9mhz poate fi un server. Insa pentru a fii siguri ca informatia este disponibila 24/24 online, providerii de web hosting(gazduire web), cum este si Abo Net, folosesc solutii hardware redundante si special facute pentru a rezista la stres si a merge continuu. Altfel spus, daca luam un server ca exemplu din reteaua noastra, harddisk-urile acelui server care stocheaza site-urile, email-urile si restul de servicii, functioneaza din 2004(ca un exemplu oarecare).  Da, acel computer a functionat non-stop timp de patru ani, fiind online continuu 24 de ore din 24, 7 zile din 7, oferind servicii diverse, de la un banal email, la aplicatii complicate in PHP.



In detaliu totusi, cum este vizibil un site in browserul web?

Pe scurt si la obiect accesarea unui site de catre un vizitator oarecare impune din start un calculator(sau orice conectat la internet) si un browser. Calculatorul vizitatorului intreaba providerul in general care sunt nameserver-ele site-ului pe care doreste sa il acceseze. Nameserver-ele sunt tot servere, care ofera IP-ul pentru site-ul in cauza, le putem compara cu un birou de informatii. Nameserver-ele o sa furnizeze IP-ul pentru numele site-ului gen http://host.domain.name si va spune calculatorului vizitatorului ce adresa IP are site-ul pe care doreste sa il viziteze. Adresa de IP fiind unica pe internet, calculatorul se va connecta la acea adresa si va accesa informatiile publice pe care serverul de la acea adresa le distribuie. Ulterior browser-ul de pe calculatorul vizitatorului va interpreta aceste date si va afisa informatia(pagina web in cazul de fata).


(serviciile sunt cateva exemple, nu reprezinta in totalitate serviciile oferite)

Sa luam niste exemple:
- pentru a accesa casuta de email si a primi un email:
  1. calculatorul dvs. se conecteaza la nameserverul nostru pe portul 53
  2. este ceruta adresa IP a serverului POP3
  3. nameserver-ul ofera adresa de IP
  4. calculatorul se conecteaza la acea adresa de IP pe portul 110 (POP3)
  5. se autentifica cu adresa de email si parola pe care le-ati configurat dvs in prealabil
  6. i se ofera email-urile din casuta de email in cauza
- sa luam un exemplu al unui site cu o baza de date, gen un magazin online PHP / MySQL:
  1. calculatorul dvs. se conecteaza la nameserverul nostru pe portul 53
  2. este ceruta adresa IP a site-ului dvs. mai exact adresa IP a serverului unde exista pagina web
  3. nameserver-ul ofera acea adresa IP
  4. calculatorul se conecteaza la server direct la adresa IP specificata de nameserver pe portul 80(HTTP) sau 443(HTTPS - criptat)
  5. cere serverului pagina dvs. web
  6. serverul HTTP fiind o aplicatie de magazin online, se conecteaza la baza de date pe portul 3306 (MySQL)
  7. primeste datele din baza de date de pe serverul MySQL, le interpreteaza in PHP si genereaza pagina web
  8. serverul HTTP ofera pagina generata calculatorului dvs.
Complicat?

La prima vedere nu pare complicat. Insa problema cea mai mare consta in administrarea acestor servicii, mai ales cand site-ul incepe sa fie cunoscut si sa aiba vizitatori si trebuie sa fie online 24/24. Ca o cifra aproximativa pentru a va face o imagine la ce complexitate se poate ajunge, reteaua Abo Net primeste si trimite milioane de email-uri, zeci de milioane de requesturi DNS(nameservere) si serveste vizitatorilor sute de milioane de fisiere ca pagini web, imagini, etc toate acestea zilnic! Ca o aproximare si o comparatie, pentru a citi toate email-urile care circula prin reteaua noastra doar intr-o singura zi, o persoana are nevoie de 5 ani citind 8 ore zilnic. Fiecare cont de email, fiecare site, fiecare baza de date, fiecare vizitator, are pretentia de a fi servit prompt, rapid, fara cusur. Acesta a fost, este si va fi mereu scopul demonstrat al Abo Net care a oferit mereu servicii nu doar competitive, dar in mare parte chiar mai bune decat providerii din strainatate.
 Read this article Email this article

Article © Support ABO NETShare


©26-Apr-2024